Akadálymentes változat

Fenntartható, környezetkímélő fűtésrendszer Öcsöd közintézményeibenHol vannak már azok a szép napok, amikor a gázfűtés tiszta és olcsó energiaforrásnak számított? Az elmúlt évek növekvő gázárai és az önkormányzat folyamatosan romló gazdasági helyzete rákényszerítette Öcsöd nagyközséget is, hogy a téli időszakban költségkímélőbb, olcsóbb energiaforrást találjon, mint a földgáz.

A megoldást úgy gondoljuk, hogy megtaláltuk és először 2008 –ban, kísérleti jelleggel állítottuk üzembe az első pellett tüzelésű kazánunkat a Vörösmarty úti óvodában.

De mi is az a pellett?  A pelletálás egy régóta ismert eljárás, melynek során az alapanyagot kötőanyag hozzáadása nélkül, nagy nyomáson kis rudakká préselik. A tömörítési eljárás előnye, hogy tiszta, jól kezelhető, csomagolható és gazdaságosan szállítható anyagot eredményez. Szinte minden anyagot lehet pelletálni, amely apró méretűre darálható, illetve szemcseszerkezete és nedvességtartalma megfelelő.

 

És mitől környezetkímélő? A pelletfűtés elsősorban azért környezetkímélő, mert újrahasznosított alapanyagot használ. A pellet nedvességtartalma, melyet ipari szabvány ír elő, megbízhatóan 10% körül marad, így hatásfoka jobb a gyakran 40%-nyi vizet tartalmazó tűzifáénál.

A szabályozott égés miatt károsanyag-kibocsátása a fafűtéséhez képest is alacsony, a fosszilis tüzelőkkel (gáz, szén) összehasonlítva pedig egyenesen elenyésző. A magas hatásfoknak (95%) köszönhetően a lebegő szemcsék is elégnek, így a kazán közel tökéletes égést képes produkálni. A pellet elégetésével csak annyi szén-dioxid kerül a levegőbe, amennyit a fa élete során megkötött. Ennyi szén-dioxid akkor is felszabadulna, ha a biomassza alapanyagot (gyaluforgácsot, fűrészport, kukoricacsutkát stb.) hagynánk békén elkorhadni. A pelletfűtés tehát nem serkenti a globális felmelegedést. A gázfűtésnél lényegesen olcsóbb, és nem is drágul a kőolajszármazékokkal egyenes arányban.

 

És mitől olcsóbb energia forrás? A pellettből nyert energia fajlagos költsége: 1,729,- Ft/MJ. A földgázból nyert energia fajlagos költsége 2,145 Ft/MJ. Tehát a pellett átlagosan 20 % -os költségmegtakarítást jelent évente; ezen az értéken még javítani fog az, hogy a középületeink többségét pályázati támogatásból szigeteltük, valamint a nyílászárókat hőszigetelt nyílászárókra cseréltük.  

A Vörösmarty úti óvodában a pellettel történő tüzelés bevált, ezt követően a GAMESZ –nál és az idén nyáron felújított Köztársaság úti óvodában állítottuk át a fűtésrendszert pellettfűtésre. A Polgármesteri Hivatal fűtésrendszerének átalakítása folyamatban van. További célunk, hogy a többi intézményünkben is bevezessük, a gáznál lényegesebben olcsóbb, környezetkímélőbb és költséghatékonyabb fűtésrendszert, tovább azt is szeretnénk elérni az elkövetkező 2–3 évben, hogy az önkormányzat saját területein, saját maga tudja előállítani a pellettet.

 

A GAMESZ –nál jelenleg napraforgó ocsúval tüzelünk, melyet a tartós hidegben pellettel egészítünk ki.

 Felhasználónév:
Jelszó:A szavazás szünetel